Wysłany: 02 Gru 08 20:44 • Temat postu: cook my littlie :P
witam
moi drodzy, pomoc pilnie potrzebna;)
czy ma ktos dobry przepis na kurczaka z warzywami i smazonym ryzem? albo na inne chinskie danie? chodzi mi o sprawdzony przepis, bo przeszukalam net i przepisu ze smazonym ryzem nie widze, a chodzi mi o takiego kurczaka jak sa w barach chinskich...
nie chce przepisow z netu tylko jakis sensoownych ;( robie mini impreze dla kumpli z roku i gematyka wlasnie jest taka orientalna
heeeeelp
____________________
You're missing piece I need, the song inside of me...
Smażysz ryż, następnie dodajesz kurczaka i warzywa =3
A tak na serio...
Mogę się popytać znajomych o parę japońskich dań. Ale to też by trochę kosztowało.
Najlepiej wyjdzie jak jakąś książeczkę kucharską kupisz.
Na pewno znajdzie się jakiś "kot w siedmiu smakach" w księgarni
skladniki
ryz z warzywami:
-ryz luskany dlugoziarnisty
-3 kolory papryki swiezej
-kukurydza, groszek
-troszke marchewki, kawalek kalafiorka
-cebulka
miesko:
-filety z kurczaka, ale rownie dobrze inne w miare chude miesko
-przyprawy do kurczaka, dobra jest do tego chrupanierka ;)
-sezam
-mleko
-jajko
-maka
-sos sojowy
-grzybki mun i kielki mun opcjonalnie
przygotowanie
ryz gotujemy na sypko(dodatek masla sprawi ze bardziej bedzie sie sypal;P) odstawiamy pod pierzynke;)
najpierw kroimy na bardzo drobno cebulke, marchewke w normalnej wielkosci kostke, kalafiorka rozdrabniamy, wszystko wrzucamy do miseczki, mieszamy, doprawiamy sosikiem sojowym i wrzucamy na wok, ewentualnie patelnie, na rozgrzany olej, smazymy az do zeszklenia cebulki, marchewy i kalafiora nie trzeba gotowac, bo podczas smazenia zrobi sie dobry, a jakbysmy ugotowali te dwa warzywka to by wyszla ciapa.
szykujemy sobie trzy rodzaje papryki, kroimy w paseczki, dosypujemy groszek, kukurydze. mozemy wykorzystac tez np mieszanke chinska warzyw mrozonych np hortexu, ale tak mozemy wsadzic obojetnie co zechcemy;) ja podaje najprostsza wersje, ktora kolorystycznie sie bardzo ladnie prezentuje.
dosypujemy warzywa do woka, i lekko podsmazamy, ja np nie lubie miekkich totalnie warzyw wiec bylo to symboliczne, nastepnie warzywa wyjmuje z woka i rzucam miesko. ktore przygotowuje sie tak:
filety z kuroka pokroic na mniejsze kawalki, i panierujemy, moj pomysl na panierke:
rozbic jajko, roztrzepac, dodac troche sojowego sosu i mleka, na talerzyk nasypac maki, sezamu, chrupanierki i przyprawy do kurczaka. kawalki filetu najpierw maczamy w jajku a potem w mace itp.
kawalki filecikow rzucamy na b.mocno rozgrzany olej, ten po warzywach, obsmazamy na zloto, az beda chrupiace, nasttepnie wyjmujemy. na woku zostanie mnostwo panierki, ew mozna dosypac troszke samemu na wok;) wrzucamy na to ryz i przygotowane warzywka, mieszamy na woku z dosc duzym dodatkiem sosu sojowego, az troszke sie podgrzeje i zespoli, ryz nabiera ciemnego kolorku, bo uzylam sosu ciemnego. nastawiamy na maly ogien, robimy wglebienie w ryzu z warzywami i wkladamy tam male fileciki, nie mieszamy!, po kilku minutach ryz na plasko w kolku dajemy na talerze, robimy dolek i w niego wkladamy kurczaka.
musimy uwazac na sol, mozna troche dodac jej do ryzu zeby nie byl za twardy, ale w reszcie nie dodajemy, duza ilosc sosu sojowego zapewnia slony smak, i mozemy przesadzic;) poza tym sol zatrzymuje wode w organizmie i jest be;) proponuje aby warzywa i ryz byly twardawe, a dopiero w ostatnim postawieniu na wok doszly do pozadanego efektu;) doprawiamy typowo pod siebie, mozna dodac ostrej papryki, lub mini kostek smakowych knorra np prazonej cebulki ;)
smacznego
Ostatnio edytowany Piątek, 05 Grudnia 2008, w całości zmieniany 1 raz(y).
____________________
You're missing piece I need, the song inside of me...