Szukaj:
Strona Forum   Wybierz
Wybierz
Uwaga! Przeglądasz stronę jako gość!      Zaloguj się      Załóż nowe konto

×

Gotowanie to sztuka
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48814 Wysłany: 03 Maj 11 13:02 • Temat postu:
Strasznie mam mało czasu na rozmowy. Ostatnio udało mi się trochę pograć w HoLV i wpadam tylko po podpowiedzi
A teraz trochę Wam tu pospamuję moimi przepisami na japońskie słodycze:
http://www.sushi-online.pl/tofu-dango-slodkie-kluseczki-z-serka-tofu
http://www.sushi-online.pl/ryzowe-ciasteczka-mochi
Może ktoś będzie chciał obchodzić japoński Dzień Chłopca za pomocą mochi albo innego lepkiego paskudztwa ;D

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
Reklamy
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48822 Wysłany: 08 Maj 11 12:20 • Temat postu:
Japońskie kanapki, polecam: http://www.sushi-online.pl/jak-zrobic-onigiri-instrukcja

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
gnysek Użytkownik jest offline
Postów: 2561
Ostrzeżenia: 0%  
gnysekhttp://hmt.pl
48823 Wysłany: 09 Maj 11 00:22 • Temat postu:
Połowę tych produktów pierwszy raz w życiu widzę na oczy
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48824 Wysłany: 10 Maj 11 11:19 • Temat postu:
Których? Nori w każdym sklepie dostaniesz. No dobra, w takim większym sklepie, typu Oszołom, Tesco czy inny Real (Prawdziwek). Zwykle są takie stoiska z egzotyczną żywnością, różne sosy sojowe, chińskie makarony, pasty curry, tortille itp. I zawsze jest pierońsko drogi ryż do sushi (i onigiri rzecz jasna), którego nie kupuj, jeśli możesz w dziale z kaszami znaleźć taki do zup mlecznych, gołąbków lub do risotta włoskiego.
Tofu to w sklepie osiedlowym teraz można dostać.
Gorzej może być z tą śliwką. Tu raczej trzeba zajrzeć do jakiegoś sklepu dla dziwaków typu ekologia, wegetarianizm i inne zboczenia lub poszukać w necie.

A tu proszę, pyszna rybka: http://www.sushi-online.pl/losos-w-glazurze-teriyaki

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48945 Wysłany: 26 Lip 11 00:27 • Temat postu:
Może ktoś chciałby spróbować japońskiej klasyki?
Ciekawe, czy wyszły mi podobne w smaku do japońskich?... To chyba Erion mógłby ocenić, jakby miał chęć coś ugotować wg mojego przepisu.

http://www.sushi-online.pl/klasyczna-zupa-miso
http://www.sushi-online.pl/zupa-miso-na-trzy-rozne-sposoby


(Ciągle ludziom pokazuję te zdjęcia z bloga Eriona (post o żarciu). Gębusie otwierają i ślinka im cieknie, głownie na widok jedzenia, choć komentarze o samym Erionie też się trafiają sympatyczne.)

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
gnysek Użytkownik jest offline
Postów: 2561
Ostrzeżenia: 0%  
gnysekhttp://hmt.pl
48961 Wysłany: 26 Lip 11 18:46 • Temat postu:
Ja ostatnio próbowałem z kolei jakiejś chińskiej zupy (przez prawdziwych chińczyków robionej), ale jakiś miało taki dziwny smak... ciekawe czy te japońskie też są takie dziwne, czy bardziej jadalne. Chyba jednak za dużo McDonalda.
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48969 Wysłany: 30 Lip 11 13:25 • Temat postu:
Mmm... chińska kuchnia też jest zarąbista.
Japończycy część potraw od nich "zgapili" np. ramen.
Ale czy masz pewność, że zupę robił Chińczyk, nie Wietnamczyk? Bo u nas jednak tych drugich jest znacznie więcej i sprzedają swoją kuchnię jako chińską - taki "chyt marketingowy" ;p

Czym mogła "dziwnie" smakować "chińska" zupa? Imbir? Przyprawa "pięć smaków"? Sos rybny?

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
GuminCHL Użytkownik jest offline
Postów: 42
Ostrzeżenia: 0%  
GuminCHL
48972 Wysłany: 30 Lip 11 15:54 • Temat postu:
Też próbowałem dań z innych krajów, ale mi i tak najbardziej smakuje polska kuchnia. Ach ten schabowy z ziemniaczkami, sosem i kapustą - tego smaku aż nie da się opisać.
gnysek Użytkownik jest offline
Postów: 2561
Ostrzeżenia: 0%  
gnysekhttp://hmt.pl
48975 Wysłany: 30 Lip 11 18:42 • Temat postu:
Chińczyk, bo brat tam pracuje. Nie mam pojęcia co to było, jakaś taka brązowa zupa z makaronem, lekko słodkawa (ogólnie jakaś taka mdła).
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48984 Wysłany: 01 Sie 11 16:34 • Temat postu:
"GuminCHL" napisał(a):
Też próbowałem dań z innych krajów, ale mi i tak najbardziej smakuje polska kuchnia. Ach ten schabowy z ziemniaczkami, sosem i kapustą - tego smaku aż nie da się opisać.

Ja też to lubię, ale nie codziennie przez całe życie, jak niektórzy. I... rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa...


Ejże! SOS do schabowego??? To z czego ten sos? Z tej panierki czy jak? A może z torebki od Knorra? (typowa polska kuchnia, co?)

Ech, ludzie, co Wy z tego życia macie?

Gnysek, żeby się nawet nie zapytać, co to za zupa, którą jadłeś! Nawet jak nie smaczna to się pyta, żeby na następny raz wiedzieć, czego unikać, nie?

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
ShamanMaX Użytkownik jest offline
Postów: 253
Ostrzeżenia: 0%  
ShamanMaX
48987 Wysłany: 01 Sie 11 18:23 • Temat postu:
"Muscat" napisał(a):
"GuminCHL" napisał(a):
Też próbowałem dań z innych krajów, ale mi i tak najbardziej smakuje polska kuchnia. Ach ten schabowy z ziemniaczkami, sosem i kapustą - tego smaku aż nie da się opisać.

Ja też to lubię, ale nie codziennie przez całe życie, jak niektórzy. I... rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa, rosół, ogórkowa, pomidorowa...

Bardzo trafnie to stwierdziłaś Muscat. Ja zazwyczaj jadam u babci, więc moje menu rozciąga się od "zupek japońsko-chińsko-wietnamsko-tajwańskich, po flaczki z kurzej skóry. Ale jak w niedzielę wstaną, i pomyślę, że dzisiaj rosół z rozgotowanym makaronem, to się zastanawiam, czy nie lepiej to olać, i wstać w poniedziałek do szkoły XD.

P.S. I o takie miso mi na początku chodziło, o ile to nie jest takie samo, jak robiłaś na 1/2 stronie w tym topicu... XD

____________________

Sen kyookai.
GuminCHL Użytkownik jest offline
Postów: 42
Ostrzeżenia: 0%  
GuminCHL
49005 Wysłany: 08 Sie 11 00:36 • Temat postu:
Nie sos robiony na innym mięsie, u mnie jak kotlet to też przeważnie jakieś inne mięsko też jest.
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
49009 Wysłany: 08 Sie 11 09:17 • Temat postu:
No to tak jak u mojej teściowej. Zwykle kurczak smażony (nogi), kotlety z piersi kurczaka, kluski śląskie z sosem i mizeria (a w zimie surówka z kiszonej). Od święta - rolada mięsna. To wszystko jest pyszne, ale smakuje zawsze tak samo i mnie się nudzi. A już szczególnie rosół z kury z makaronem pszennym - patrzeć na to nie mogę. Każda zupa w proszku wydaje mi się od tego lepsza.

ShamanMaX, miso można robić na tysiące sposobów. Ja ciągle ulepszam recepturę, ale prawdą jest, że lepiej ograniczyć dodatki. Zaletą kuchni japońskiej jest prostota i tego się ostatnio trzymam.

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
ShamanMaX Użytkownik jest offline
Postów: 253
Ostrzeżenia: 0%  
ShamanMaX
49052 Wysłany: 17 Sie 11 09:56 • Temat postu:
Ja się może trochę Miso pobawię, jak rodzice mi konto w banku założą, bo nie znam żadnego sklepu, w którym mogę kupić składniki, a w internetowych trzeba jakoś płacić...(A mam dośc textów w stylu, a po co? na co? za ile?, gdy proszę rodziców o kupienie...) XD


____________________

Sen kyookai.
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
49053 Wysłany: 17 Sie 11 12:51 • Temat postu:
To spróbuj tymczasem tego: http://www.sushi-online.pl/bukkake-udon-kluski-na-zimno-z-dodatkami
Łatwe, udon kupisz w każdym hipermarkecie na stoisku z azjatycką żywnością, dobre to na letnie dni, bo na zimno się je, jest lekko kwaśne i chyba każdy umie ugotować jajko i makaron

Jak zrobisz, to cyknij fotkę

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
© 2003 - 2024 HMT. Design & Code by gnysek.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.