Ja tutaj kilka razy na dzień odświerzał bloga Eer!0n`a, bo wg. mnie i kilku moich znajomych, jest on lepszy niż nie jedna książka, czy progrm A co do jedzenia, to mam tak przy okazji pytanie. Czy robił ktoś kiedyś mąkę ryżową?? Wiem, że są przepisy w google, ale wolę posłuchać kogoś, do kogo mam zaufanie. Pytam, bo mam zamiar zrobić sobie Dango, ale mi takowej mąki brak.
P.S.
O włąśnie Eer!0n, mógł byś mi powiedzieć, z czego były zrobione polewy do tych... Owocowych lizaków (mam na myśli to jabłko, winogrona i mandarynkę)?? Czy to był zwykły zkarmelizowany cukier, czy coś specjanlego??
Może przyłączysz się do nas na http://forum.sushi-online.pl/ i opowiesz ludziom, którzy dyskutują o takich właśnie ciekawostkach, jak to właściwie smakuje?
Ojoj. Niby mogę wejść i napisać, ale powiem ci szczerze, że w kwestii dokładnego opisywania smaku może być dość trudno. Nigdy nie próbowałem tego robić i niesamowitej pamięci do tego nie mam
Cytat:
O włąśnie Eer!0n, mógł byś mi powiedzieć, z czego były zrobione polewy do tych... Owocowych lizaków (mam na myśli to jabłko, winogrona i mandarynkę)?? Czy to był zwykły zkarmelizowany cukier, czy coś specjanlego??
Nie mam pojęcia. Problem jest taki, że tutaj ludzie nie rozdają przepisów na lewo i prawo, tylko trzymają je np. rodzinnie. W związku z tym trzeba się spytać jakiegoś specjalisty w tej dziedzinie i następnie kombinować.
Cytat:
Czy robił ktoś kiedyś mąkę ryżową?? Wiem, że są przepisy w google, ale wolę posłuchać kogoś, do kogo mam zaufanie. Pytam, bo mam zamiar zrobić sobie Dango, ale mi takowej mąki brak.
Niestety sam jeszcze nie gotowałem japońszczyzny poza restauracją, więc o takich rzeczach nie wiem zbytnio =f
edit:
Muscat, założyłem tam konto, mów co i jak. Nie chce być archeologiem i odkopywać tematów/robić jakiejś reklamy swojego bloga na chama w pierwszym poście
Może przyłączysz się do nas na http://forum.sushi-online.pl/ i opowiesz ludziom, którzy dyskutują o takich właśnie ciekawostkach, jak to właściwie smakuje?
Ojoj. Niby mogę wejść i napisać, ale powiem ci szczerze, że w kwestii dokładnego opisywania smaku może być dość trudno. Nigdy nie próbowałem tego robić i niesamowitej pamięci do tego nie mam
Wszystko, co piszesz bedzie ciekawe dla osób, które w Japonii nie były nigdy. Niech się tylko ludzie dowiedzą, to będą pytać. Jest tam na razie takich dwóch, którzy byli lub są w Japonii i czasem coś tam piszą, ale głównie o samym sushi. Brak innych relacji.
Cytat:
O włąśnie Eer!0n, mógł byś mi powiedzieć, z czego były zrobione polewy do tych... Owocowych lizaków (mam na myśli to jabłko, winogrona i mandarynkę)?? Czy to był zwykły zkarmelizowany cukier, czy coś specjanlego??
Czy robił ktoś kiedyś mąkę ryżową?? Wiem, że są przepisy w google, ale wolę posłuchać kogoś, do kogo mam zaufanie. Pytam, bo mam zamiar zrobić sobie Dango, ale mi takowej mąki brak.
A spróbuj może na tym sushi forum spytać - może ktoś tam wie. Sorki, wygląda, że Was trochę tam naganiam, ale chciałabym, żeby się rozwinęło, chyba tematyka jest tego warta, skoro są pytania.
Osobiście kupiłabym mąkę ryżową w sklepie internetowym np. evergreen.pl albo jakimś innym; jest ich trochę.
"Eer!0n" napisał(a):
edit:
Muscat, założyłem tam konto, mów co i jak. Nie chce być archeologiem i odkopywać tematów/robić jakiejś reklamy swojego bloga na chama w pierwszym poście
A tu jest podforum o różnych potrawach japońskich, które NIE są sushi
A na samym dole takie działy jak "Hyde park" gdzie się gada o wszystkim i "Japonia" - to dział o wszystkim kojarzącym się z tym krajem, ale już z wyjątkiem jedzenia jako takiego (zwyczaje zw. z jedzeniem mogą być, ale nie sama przepisy i restauracje).
Założyłam w tym grupę tematów o japońskich grach, ale nikt się nie wypowiada, a myślałam, że to bedzie popularne - przecież wszyscy w coś grają.
No, bo popatrz, Eer!On, dziewczyna ma na przykład takie pytanie: http://forum.sushi-online.pl/viewtopic.php?f=23&t=305
Kto mógłby jej na to odpowiedzieć z całą pewnością, jak nie ktoś, kto się z tym zetknął. Tak, to tylko spekulujemy.
Jezus maria krab!
Jak ja kocham mięso z kraba, to jest ono tak niemożebnie drogie, że odpuściłem sobie jakiekolwiek z nim potrawy =f
Co do forum - nie ma problemu, mogę coś popisać, ale nie jestem pewien czy w tym tygodniu będę miał czas by coś sensownego poskrobać - wylot mam z powrotem za tydzień, a muszę jeszcze zwiedzić parę miejsc i co najważniejsze... jakoś się spakować, co biorąc pod uwagę limit kilogramów, ilość soivenirów i delikatne rzeczy może być z tym ciężko.
Aaaa! Jasne! To napiszesz, jak przyjedziesz. Twoje plany ważniejsze, ale za to opowiesz wszystko, co?
A może pokażesz nam niektóre przywiezione rzeczy?
Mmmm.... Zgłodniałem Dziękuję bardzo Muscat. Sądziłem zawsze, że takie rzeczy dzieją się tylko w filmach, ale jednak nie. Siedzę sobie spokojnie przy kompie, zajadam piersi z kurczaka, a tu mi Muscat pisze, że są one potrzebne do sałatki XD Ale fail.
Wczoraj udało mi się ugotować ramen - taki jak w mangach i anime. Pyszne! Zrobiłam zdjęcia, choć ciężko się fotografuje michę gorącej zupy. Jak go opiszę, to podam linka, może sobie też zrobicie.
Lubicie desery? Pamiętacie sweet potato z HM? W BtN czerwony skrzat daje taki przepis: http://www.sushi-online.pl/deser-ze-slodkich-ziemniakow
Zresztą ten przepis jest w każdej części HM, gdzie mamy możliwość uprawy słodkiego ziemniaka.
Wszystkie potrawy z Harvest Moona wyglądają świetnie!
Nie wiesz przypadkiem, gdzie można zdobyć obrazki tych potraw z którejkolwiek części? Nie gram na komputerze, więc sobie nie powycinam, a na stronach zw. z HM nigdzie nie umiem znaleźć.