Szukaj:
Strona Forum   Wybierz
Wybierz
Uwaga! Przeglądasz stronę jako gość!      Zaloguj się      Załóż nowe konto

×

Gotowanie to sztuka
ShamanMaX Użytkownik jest offline
Postów: 253
Ostrzeżenia: 0%  
ShamanMaX
48034 Wysłany: 27 Gru 10 16:22 • Temat postu:
Hmmm... Jakaś cisza tutaj zapadła ostatnio. No nic, piszę tu, żeby się pochwalić, i poprosić o poradę. Zrobiłem dzisiaj sałatkę (niczego przy tym nie detonując, spalając, uradioaktywniając itd.) i chcę prosić, o jakieś pomysły, co do niej dorzucić, odjąć itd. Niema w niej żadnej filozofii, gdyż wszystkie składniki są pokrojone w kostkę, i skropione oliwą. Skład:

- Suszone pomidory w słoiku.
- Ser żólty (emdamer... serio taki jest?? O_o).
- Salami
- Poledwica mocno wędzona
- Grzanki

Wygląda to mniej więcej tak, tyle, że jakość mi skiepściło:

http://picasaweb.google.com/shinji.arashi/SaAtka?authkey=Gv1sRgCNC0mKSrnZzvLQ#5555379762538640642

Ostatnio edytowany Poniedziałek, 27 Grudnia 2010, w całości zmieniany 2 raz(y).

____________________

Sen kyookai.
Reklamy
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48036 Wysłany: 27 Gru 10 16:58 • Temat postu:
Haha, przypomniałeś mi jak składałem kurczaka po cygańsku wg. jakiegoś zestawu Knorra czy cośtam. No i że były problemy to robione było to razem z Crashem przez gadu ;f Nawet sobie nie wyobrażacie jak zwykłe cięcie może być problemem.
Wygwiazdkowanie moje teraz :f
13:17:49 Ja (2336113)
Bo moge to jeb**ć poziomo, pionowo, lubi środek prze****ć na pół ;f
13:17:57 Crash (5497391)
od lewej strony prawej reki po stronie wewnetrznej
13:18:06 ja (2336113)
Nie wku****j mnie synek, bo nie będzie obiadu
13:18:13 ja (2336113)
Bo tatuś spali kuchnie jak mu nie doradzisz ;f
13:18:22 Crash (5497391)
no ale co ty tato wez sie tato ;(
13:20:05 ja (2336113)
Inaczej psie ;f
13:20:36 ja (2336113)
http://img137.imageshack.us/img137/5205/dsc00028f.jpg
13:20:43 ja (2336113)
Gdzie byś to pr***ebał ? :FFFF
13:20:51 Crash (5497391)
japi***ole ;FFFFFF
13:20:59 Crash (5497391)
synek, wygrywasz ;FFFFFF
13:21:27 Crash (5497391)
ch**, prze****wysyn po skosie przez srodek ;ff

Wyszedł całkiem smaczny
ShamanMaX Użytkownik jest offline
Postów: 253
Ostrzeżenia: 0%  
ShamanMaX
48039 Wysłany: 27 Gru 10 17:25 • Temat postu:
Eeee.... Nie no, bo tego... Hahaha Sorry, ale nie mogę. Jeżeli dałeś radę przekroić nogę z kurczaka: "od lewej strony prawej reki po stronie wewnetrznej" albo "ch**, prze****wysyn po skosie przez srodek ;ff" to jesteś mistrzem. Szacun!!

____________________

Sen kyookai.
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48041 Wysłany: 27 Gru 10 19:05 • Temat postu:
No zwrot "przeskur**syń kurczaka" przeszedł już do mowy potocznej. Ale przyznam nie było to łatwe.
Crash Użytkownik jest offline
Postów: 1424
Ostrzeżenia: 10%  
Crash
48042 Wysłany: 27 Gru 10 19:08 • Temat postu:
"Mariossjex:" napisał(a):
No zwrot "przeskur**syń kurczaka" przeszedł już do mowy potocznej. Ale przyznam nie było to łatwe.

Taaaa, a ty awansowałeś w zawodzie przeskur**syniacza kurczaków. :F
Ale i tak profesja otwierania piw lepsza. :<

____________________

[obrazek]
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48047 Wysłany: 28 Gru 10 17:54 • Temat postu:
Sorry, chłopaki za długą nieobecność! A tu takie inspiryjące (zrobiłam literówkę, ale po namyśle zostawiłam, bo pasuje)rozmowy

ShamanMax, słyszałeś może, że niektórzy do sałatek dodają też jakieś świeże warzywa? I to nie tylko zboczeni wegetarianie Suszone pomidorki to raczej przyprawa niż warzywo, może by jeszcze coś zielonego ;)

Mariossjex, ale porno dajesz - taka naga kurza gicz to jest po cygańsku?

Postaram się odwiedzać Was częściej, choć teraz mam robotę i nawet na granie nie ma czasu

Pracuję redagując portal sushi-online.pl
Proszę, zajrzyjcie tam czasem; na forum można wygrać nagrodę pisząc nawet jeden post!

Dzisiaj pracowałam nad tym: http://www.sushi-online.pl/roza-z-lososia-i-marynowana-rzodkiew

Ostatnio edytowany Wtorek, 28 Grudnia 2010, w całości zmieniany 1 raz(y).

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
ShamanMaX Użytkownik jest offline
Postów: 253
Ostrzeżenia: 0%  
ShamanMaX
48048 Wysłany: 28 Gru 10 18:02 • Temat postu:
Szczerze, to myślałem o ogórkach, i zwykłych pomidorach, ale w lodówce znalazłem tylko jakąś dziwną cebulę, więc wolałem nie próbować. Chociaż, w zasadzie, to mogłam dorzucić, pewnie by coś ciekawego wyszło. Np. wczoraj chciałem ugotować sobie NORMALNY rosół z kostki knorra, aczkolwiek w momencie gotowania miałem taką wenę, że zacząłem wrzucać wszystko co byłol Wyszło coś jak flaczki, tylko, że bez flaczków. A, i jutro wrzucę moje danie z ryżu, bo po namyśle, to jest ono całkiem znośne

____________________

Sen kyookai.
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48049 Wysłany: 28 Gru 10 21:40 • Temat postu:
A żebyś wiedziała że gotowe danie również uwieczniłem żeby popisać się przed Crashem swoim skillem (bo jest studentem HE HE)
http://img138.imageshack.us/img138/2443/dsc00028jm.jpg
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48052 Wysłany: 29 Gru 10 10:14 • Temat postu:
Ładne talerze, a kura na nich wygląda na... no cóż, na ugotowaną Dobre to było? Może też sobie zrobię. Coś Ci zbliżenie nie wyszło, takie niewyraźne to zdjęcie. Ale moje ostatnie też nie popisowe - światła już nie było i taka ciemna ta róża z łososia, że aż mi głupio.

No i jakie wrażenie zrobiłeś na Crashu? ;)

ShamanMax, rosół z kostki to ma być NORMALNY rosół? Moc Cię chyba opuściła, człowiecze!
A z drugiej strony, to się też przyznam do czegoś strasznego: czasem robię "zupę chińską" z torebki... Co więcej, nawet mi to smakuje Tylko zawsze staram się zrobić jakiś upgrade np. kilka krewetek wrzucę, albo trochę posiekanej pekinki czy wodorostów japońskich, albo połówkę jaja na twardo do każdej porcji czy jakiś plasterek mięsa albo kęs ryby - wtedy wyobrażam sobie, że jest jak prawdziwy ramen ;D

Za to zaczęłam sobie ostatnio gotować bulion z ryb - podstawę większości japońskich zup. Smak najprostszej miso staje się zupełnie inny na tym bulionie! (Aha! Tylko trzeba wpierw jakąś rybę prze.....synić )

Ostatnio edytowany Środa, 29 Grudnia 2010, w całości zmieniany 1 raz(y).

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
Crash Użytkownik jest offline
Postów: 1424
Ostrzeżenia: 10%  
Crash
48054 Wysłany: 29 Gru 10 11:33 • Temat postu:
"Muscat" napisał(a):
No i jakie wrażenie zrobiłeś na Crashu? ;)

Takie, że się nie podzielił i stracił swojego jedynego kolegę.

Cytat:
A z drugiej strony, to się też przyznam do czegoś strasznego: czasem robię "zupę chińską" z torebki... Co więcej, nawet mi to smakuje

Kurde, teraz to jak student pełną gęba się poczułem, bo te zupki to muszą mi smakować. : D

Cytat:
(Aha! Tylko trzeba wpierw jakąś rybę prze.....synić )

[obrazek]

____________________

[obrazek]
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48055 Wysłany: 29 Gru 10 12:02 • Temat postu:
Było dobre, zresztą byłem zdesperowany i głodny skoro wziąłem się za robote czegoś takiego. No i trzeba powiedzieć że kurczak został odpowiednio przesku***syniony co jednak dużo dało.
Eerion Użytkownik jest offline
Postów: 811
Ostrzeżenia: 0%  
Eerion
48057 Wysłany: 29 Gru 10 14:07 • Temat postu:
Muscat po twojej wypowiedzi o ramenie aż się głodny zrobiłem (a do rameniarni daleko). Na szczęście zdjęcie Mariana okiełznało mój apetyt. Dzięki Marian i nie przejmuj się - kiedyś wyjdzie ci to lepiej.
A skoro już jesteśmy przy temacie - Jakie znacie sposoby zagęstniania zupy poza mąką?
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48058 Wysłany: 29 Gru 10 15:15 • Temat postu:
To że potrawa brzydko wygląda nie znaczy że jest niesmaczna ! :<
Eerion Użytkownik jest offline
Postów: 811
Ostrzeżenia: 0%  
Eerion
48059 Wysłany: 29 Gru 10 17:38 • Temat postu:
Nie znaczy, ale częścią cztuki gotowania jest sprawienie, by potrawa wyglądała także smacznie.
A w tej kwestii... you fail
Mariossjex: Użytkownik jest offline
Postów: 3184
Ostrzeżenia: 20%  
Mariossjex:
48060 Wysłany: 29 Gru 10 18:07 • Temat postu:
Awangarda w kuchni zią.
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48066 Wysłany: 30 Gru 10 17:29 • Temat postu:
"Eer!0n" napisał(a):
- Jakie znacie sposoby zagęstniania zupy poza mąką?

1. Dużo rozpadających się w gotowaniu warzyw (dynia, ziemniak, cukinia, bakłażan...)

2. Kasze, płatki, otręby itp (kaszka manna, płatki jęczmienne, owsiane, kaszka krakowska, jęczmienne krupki)

3. Makarony (szczególnie drobne formy: zacierki albo takie w kształcie ryżu)

4. Śmietana!

5. Zrobienie tzw. zupy - krem czyli warzywa lub grzyby (czasem ryba lub miękkie mięso) są zmiksowane na gładką masę, rozcieńczone do pożądanej konsystencji wywarem jakimś.

6. lane ciasto: ale tu trochę mąki wchodzi też. Podobnie jest z zasmażką

7. zagęszczanie żółtkami (nie wolno już potem zagotować takiej zupy).

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
gnysek Użytkownik jest offline
Postów: 2561
Ostrzeżenia: 0%  
gnysekhttp://hmt.pl
48068 Wysłany: 30 Gru 10 21:52 • Temat postu:
Tylko nie rozgotowane ziemniaki w zupie... aż mi się cofa jak przechodzi przez gardło. To samo brukselki i kalafior (tez rozgotowane).
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48069 Wysłany: 31 Gru 10 00:20 • Temat postu:
Kwestia gustu; jedni wolą warzywa jędrne, al dente, inni mięciutkie, rozpadające się. Ja znajduję urok w jednych i drugich. Lubię szybkie, zdrowe zupki z kilkoma składnikami, właściwie tylko podgrzanymi - jak zupa z restauracji Sake w Rybniku, w które miałam chrupiącą jeszcze pekinkę. Ale i dokładnie gotowane, kilka razy odgrzewane, "przegryzione" już krupniki czy kartoflanki mojej babci

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
Eerion Użytkownik jest offline
Postów: 811
Ostrzeżenia: 0%  
Eerion
48166 Wysłany: 10 Sty 11 15:16 • Temat postu:
Może i nie jest o moim gotowaniu, ale skrobnąłem małą notkę o Japońskich popularnych jadłodajniach i co oferują
http://eerion.blogspot.com/2011/01/japonskie-jedzenie-czyli-no-wasnie.html
Muscat Użytkownik jest offline
Postów: 689
Ostrzeżenia: 0%  
Muscat
48169 Wysłany: 10 Sty 11 21:21 • Temat postu:
Nikt nie ośmiela się mówić, że Japończycy nie jedzą nic prócz ryb
Wczoraj właśnie oglądałam program o najpopularniejszych aspektach japońskiej kuchni na kanale Travel, mówili i pokazywali mniej więcej to, co Ty, tylko odrobinę szerzej.

Może przyłączysz się do nas na http://forum.sushi-online.pl/ i opowiesz ludziom, którzy dyskutują o takich właśnie ciekawostkach, jak to właściwie smakuje?

____________________

W Internecie ortografia jest twoim ubraniem!
© 2003 - 2024 HMT. Design & Code by gnysek.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.